PK2 – csípő-térdprotetika

Időpont:
2022. 09. 08.
Helyszín:
Budapest
Ár:
29 000 Ft
Tagoknak:
17 000 Ft
Szervező:
MGYFT

PK2 Individualizált ízületi protetika – Amit a csípő- és térd protetikáról a gyógytornásznak tudni érdemes tervezéstől a szövődmények felismeréséig


Prof. dr. Szabó István, Kaposi Mór Oktató Kórház, Kaposvár

Prof. dr. Szabó István 1993-ban végzett summa cum laude eredménnyel a POTE Általános Orvosi Karán. Gyakornokként 3 évet Belgiumban töltött, ahol a magyar viszonyokra jellemző papírmunka helyett reggeltől estig műtőben dolgozott. Minden nap egy-egy ízület specialistájának segített vagy irányítása mellett operált.
2001-2002-között egy évig Lyonban Gilles Walch, a világ egyik vezető vállsebésze és vállbetegségekkel foglalkozó csapata mellett tanulhatta meg a különböző gyógymódokat.
2000-ben ortopédiából, 2008-ban sportorvostanból, majd 2014-ben traumatológiából szakvizsgázott kiválóan megfelelt minősítéssel.

2004-ben a vállprotézissel kapcsolatos témában megvédte PhD munkáját, amely az adott évben a MTA Dél-Dunántúli Szekciójának legjobb értekezése díját nyerte el.
2004-ben az Európai Váll- és Könyöksebészeti Társaság (SECEC) teljes jogú tagjává választották, majd klinikai és tudományos tevékenysége alapján a társaság által kiírt két Travelling Fellowshipet nyerte el. 2005-ben Európában, 2006-ban USA-ban 15 kiemelkedő váll- és sportsebészeti centrumot látogatott meg ( Mayo Clinic, Cleveland Clinic, Harvard University, Rush University).
Az Amerikai Váll- és Könyöksebészeti Társaság (ASES) meghívásos alapon szerveződő társaság zártkörű kongresszusán meghívott előadóként szerepelt. A Journal of Shoulder and Elbow Surgery és az American Journal of Sports Medicine lektora, az International Journal of Shoulder Surgery Advisory Board tagja.

2010-ben Pécsi Tudományegyetemen habilitált és 2012 óta az intézmény egyetemi magántanára.

Jelenleg a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház Ortopédiai Osztály osztályvezető főorvosa.

Tagja a Magyar Ortopéd Társaságnak, a Magyar Artroszkópos Társaságnak a Magyar Reumatológusok Egyesületének, az Európai Váll- és Könyöksebészeti Társaságnak (SECEC), Európai Sporttraumatológiai, Térdsebészeti és Artroszkópos Társaságnak (ESSKA).
Részt vesz medikusok, rezidensek, gyógytornászok oktatásában és a társszakmák továbbképzésében. 2013 óta az MGYFT és a Magyar Könyök és Vállsebészek Egyesületével együttműködve szervezi a Kaposi Mór Ortopédiai napokat, amely szakmailag rendkívül fontos elméleti és gyakorlati oktatási bázis több száz gyógytornász számára, az előadások anyagából elsőként megjelentetett könyvvel együtt!

A gyógytornászok oktatásában végzett kitartó és példamutató munkájáért 2013-ban az MGYFT elismerő oklevelében részesült, 2018-ban pedig a Társaság legnagyobb elismerését a Gardi Zsuzsa Emlékelőadás Díszoklevelét vehette át. Mindkét díj a szobája falán emlékezteti a gyógytornászokkal való együttműködés fontosságára és arra az elkötelezettségre, hogy a tudását a legmagasabb szinten adja tovább.

Klinikai munkájában Magyarországon elsőként kezdte el az Minimál Invazív Direkt Anterior feltárást a csípőprotézis beültetések során rutinszerűen alkalmazni, mellyel a műtét utáni rehabilitáció idejét sikerült csökkenteni. Számos nagyízületi protetikával kapcsolatos technológiai újdonság alkalmazása jellemzi tevékenységét, mint a számítógépes navigációval történő csípő- és térdprotézisbeültetés, a műtét precizitásának javítása CT alapú preoperatív tervezéssel. 2020-ban a beteg eredeti tengelyállását és csontszerkezeti sajátosságait helyreállító egyedi tervezésű és gyártású térdprotézis beültetését elsőként végezte hazánkban, melyet azóta rutinszerűen alkalmaznak kollégáival.
Számos közlemény, könyvfejezet, hazai és nemzetközi előadás fűződik nevéhez.

További információk >>

Részletes program itt letölthető >>

PK2 prof dr Szabó István