lllll

Mi a fizioterápia?

A fizioterápia az orvosi terápia legősibb ága, a görög “füzosz” szóból ered, melynek jelentése természet. A fizioterápia természeti (fizikai, kémiai) energiákkal  való gyógyítást jelent. A csak tisztán fizikai energiát  felhasználó kezeléseket fizikoterápia néven foglaljuk össze.

A fizioterápiában kétféle felosztás ismert: a magyar és a német. Míg a magyar felosztásnál a bevitt energia szerint történik a csoportosítás, addig a német felosztásnál a bevitt energiára kialakuló élettani hatások alapján van az osztályozás.
Természetesen mindkét esetben felfedezhetünk átfedéseket. Mindkét esetben főleg mesterségesen előállított energiát használnak a kezelésekhez.

A bevitt energia szerinti felosztás:

1. Elektroterápia
Ide tartoznak a kis-, közép-, és nagyfrekvenciás kezelések, magnetoterápia.

2. Foto-, és Helioterápia
A helioterápia a napfénnyel történő kezelést jelenti, míg a fototerápiához az ultraibolya sugárzás, infravörös sugárzás, lézerkezelés és látható fény tartozik.

3. Termoterápia
Meleg és hideg hőterápiát is alkalmaznak. Ide sorolhatóak a különböző hőfokú száraz borogatásokat és pakolásokat, a szauna, valamint az egész testre kiható hőlégkamra és gőzkamra. A 0 °C alatti kezeléseket kryoterápiának nevezzük.

4. Hidroterápia
A hidroterápia a víz fizikai hatásait, legfőképpen a vízhőmérséklet adta stimulációkat valamint a víz felhajtó erejét használja ki. Ide tartoznak a nedves borogatások, leöntések, pakolások, ezen kívül még a mechanikai hatásokkal társított kezelések is, mint a súlyfürdő, víz alatti vízsugármasszázs és a víz alatti torna.

5. Mechanoterápia
Ebbe a csoportba sorolhatóak az aktív és passzív mozgások, így a torna, masszázs, az eltérő extenziós kezelések és az ultrahang kezelés is.

6. Klímaterápia
A klímaterápia valamely földrajzi terület éghajlatát használja fel a gyógyításban. A klímaterápia speciális formája a barlangterápia (speleoterápia). Ilyenkor hideg vagy meleg barlangok klímahatását alkalmazzák a kezeléseknél.

7. Balneoterápia
Ide tartoznak a gyógyvízzel, vagy mesterséges, kémiai anyagokkal készített fürdőkezelések, ivókúrák és iszappakolások.

8. Inhalációs kezelések
Az aeroion és aeroszol terápia, ahol a szervezetbe a légutakon keresztül jutnak be a kezelésnél használatos anyagok. Az aeroion kezelésnél ezek a negatív ionok, melyek jótékony hatást fejtenek ki a szervezetünkre. Az aeroszol terápiánál pedig gyógyvizet vagy porlasztott gyógyszeroldatot juttatnak a légutakba.

9. Étrendi kezelés
Diéta, gyógy-élelmezés.

A World Confederation for Physical Therapy (WCPT) meghatározása szerint: „A fizioterápia olyan egészségügyi szolgáltatás, ahol a fő cél a tágan értelmezett mozgásos funkcionális képességek szinten tartása, illetve helyreállítása, az egészség megőrzése, a betegségek megelőzése, gyógyítása és a rehabilitáció. A fizioterápia végső célja az egyén egész életén át tartó mozgásképességének lehetőség szerinti fejlesztése, a sérült mozgásfunkció megőrzése, javítása, illetve helyreállítása a fizioterápia eszközrendszerén keresztül.”

 

A gyógytorna a fizioterápia egyik legszélesebb területe, ami a mozgást használja eszközként a kitűzött cél elérése érdekében.