Fürdőgyógyászati munkacsoport

Vezető: Dr. Hojcska Ágnes Erzsébet

A munkacsoport céljai:

 • Összefogni a fürdőgyógyászat területén dolgozó gyógytornász-fizioterapeutákat.
 • Lehetőséget biztosítani szakmai elméleti és gyakorlati tapasztalatcserére, segítve a fürdőgyógyászatban dolgozó gyógytornászok szakmai fejlődését.
 • Minél szélesebb körben megismertetni a bizonyítékokon alapuló (EBM) fürdőgyógyászati kutatások eredményeit a hatékonyabb betegellátás megvalósítása érdekében.
 • Természetalapú fizioterápiás módszerek és a környezettudatos fizioterápia támogatása.
 • Szakmai napok, fórumok szervezése.
 • Konferenciákon való aktivitás fejlesztése.
 • Pontszerző továbbképzések szervezése a fürdőgyógyászathoz kapcsolódóan.
 • Szakmai kapcsolat kialakítása és munkakapcsolat fenntartása a Fürdővárosok Tudományos Kutatóintézettel (FÜTUKI).

Nyitókép forrás: Hojcska Ágnes Erzsébet fotója 2019

A munkacsoport hatékony tevékenységének megvalósítása érdekében kérlek, hogy az alábbi fürdőgyógyászathoz kapcsolódó rövid kérdőív kitöltésével segítsd munkánkat. A kérdőív célja, hogy megismerjük a munkacsoport iránt érdeklődők végzettségét, feladatait, szakmai érdeklődését, hogy hozzájárulhassunk szakmai fejlődésetekhez. A kitöltött kérdőívet visszaküldő hozzájárul a GDPR értelmében (2016/679/EU rendelet 6. cikk (1) a, pont), hogy a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társasága és a kérdőív adatait feldolgozók megismerjék a válaszadó személyes adatait.

Kérdőív https://kerdoiv.gtk.uni-pannon.hu/index.php/616383?lang=hu

Segítségeteket előre is köszönöm!

Dr. Hojcska Ágnes Erzsébet, a Fürdőgyógyászati munkacsoport vezetője


Geriátriai munkacsoport

Vezető: Mészáros Lászlóné Vali

Helyettes(ek): Jónásné Sztruhár Izabella, Csányi Luca

CÉLJAINK:

 • Segíteni az idősekkel foglalkozó gyógytornászok szakmai fejlődését szakmai napok, pontszerző továbbképzések szervezésével, ismertetni ezeken a bizonyítékokon alapuló orvoslás szakirodalmát a geriátria területéről.
 • Gyakorlati tapasztalatcsere-napok szervezése.
 • Minden fórumon terjeszteni az információt a gyógytorna-fizioterápia lehetőségeiről az idősek gyógyítása, primer és szekunder prevenciója, életminőségük javítása területén. Elősegíteni az idősek rehabilitációs és prevenciós szemléletű ápolását/gondozását.
 • Gyümölcsöző munkakapcsolatokat tartani fenn a különböző orvosi tudományos társaságokkal, – különösen a Magyar Gerontológia és Geriátriai Társasággal és nemzetközi szervezetekkel (IPTOP WCPT Subgroup, -International Association of Physical Therapists working with Older People-, ProFouND (Prevention of Falls Network for Dissemination), ProFaNe (Prevention of Falls Network)

Szakmai nap 2023. november 11. Amit a GERIÁTRIAI READAPTÁCIÓ-ról tudni kell


Gyermekgyógyászati munkacsoport

Vezető: Vidovszky Sára

E-mail cím: mgyft.vidovszky.sara@gmail.com

Vidovszky Sára vagyok, gyógytornász, három gyermekes anya. 2009-ben szereztem diplomámat a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán. Jelenleg 2022 szeptember óta ismét ide járok fizioterápia mesterképzésre. Kislánykorom óta tudtam, hogy gyerekekkel szeretnék foglalkozni. Őszinteségük, életszeretetük mindig is magával ragadott. 2009 óta dolgozom a Bethesda Gyermekkórházban, ahol 2017 óta vezető gyógytornász vagyok. 2021 óta a kórházi munkám mellett saját vállalkozásomban is dolgozom Újpesten.

Az MGYFT gyermekgyógyászati munkacsoport vezetőjeként célom, hogy a gyermekekkel foglalkozó gyógytornászokat közelebb hozzam egymáshoz, szakmai kapcsolatot alakítsak ki az egyes ellátóhelyeken dolgozók között. Azt gondolom, ha szorosabb kapcsolatban vagyunk, abból kis betegeink, családjaik és mi terapeuták is profitálni tudunk.

Azt tapasztalom, hogy a szülők ijedtségével sok magát ilyen-olyan terapeutának hívó ember visszaél. Ezért terveim között szerepel a magánellátásban dolgozó gyógytornászok összefogása, a Társaságon belül egy megbízható terapeuták oldal létrehozása, ahol a szülők is biztonsággal kereshetnek a lakóhelyük közelében elérhető és az adott probléma kezelésében jártas gyógytornászt, és mi kollégák is nyugodt szívvel tudjuk ajánlani egymást, ha erre van szükség.

Látva, hogy a kétségbeesett szülők bárki tollából, bármit elolvasnak, nagyon fontosnak tartom a szülő edukációt. Szeretném, hogy szakmailag igényes, hiteles forrásból tájékozódhassanak a gyermekeket érintő mozgásszervi problémákról, kezelési lehetőségekről. Ehhez szeretném létrehozni az MGYFT gyermekekkel foglalkozó gyógytornászok facebook/instagram oldalt, ahol a fenti témákban jelentetnénk meg szülőket edukáló hasznos, érdekes írásokat, híreket osztanánk tovább a megbízható terapeuták saját oldalairól.

Aggasztónak találom a mai magyar társadalomban a gyermekek fizikai állapotát: az egyre több elhízott gyermeket, a mozgásszegény életmódot, a mozgásszervi problémák egyre fiatalabb korban történő jelentkezését, a versenysport túlhajszoltságát. Ezért fontosnak tartom a gyermekek és a gyermekekkel foglalkozó pedagógusok, edzők edukációját is.

Mindezekhez várom lelkes kollégák jelentkezését. Nem kis feladat, de összefogással talán mégsem lehetetlen.

Szeretettel:
Vidovszky Sára


Intenzív terápiás munkacsoport


Kardiovaszkuláris munkacsoport

Vezető: Egyed Márta

E-mail cím: egyed.marta@gmail.com


Légzési fizioterápia

Vezető: Dr. Kerti Mária


neuron

Neurológiai munkacsoport

Vezetők:

Fejlődésneurológia: Szeredai Márta

Gyermekneurológia: Németh Klára

Neurológia: Balogh-Pongrácz Eleonóra, Máhli Zsuzsanna, Pallag Adrienn, Udvarhelyi Edina

CÉLUNK:

 • Összefogni a fejlődésneurológia, a gyermekneurológia és a neurológia területein dolgozó gyógytornász-fizioterapeutákat
 • Lehetőséget nyújtani a szakmai fejlődésre, tapasztalatcserére
 • Ismertetni a bizonyítékon alapuló fizioterápia és medicina legújabb eredményeit a korszerű betegellátás érdekében
 • Szakmai napok, fórumok szervezése
 • A neurológiai fizioterápia jelentőségének hangsúlyozása társszakmák részére


Női egészség és uroginekológiai munkacsoport

Vezető: Friedrichné Nagy Andrea

Női egészség Munkacsoport szakmai délelőttje 2023. március 18.

Az infografika a British Journal of Sports Medicine (BJSM) tulajdonát képezi, minden egyes felhasználás csak a következő hivatkozás megjelölésével együtt megengedett:
Donnelly GM, Rankin A, Mills H, et al.
Infographic. Guidance for medical, health and fitness professionals to support women in returning to running postnatally
British Journal of Sports Medicine 2020;54:1114-1115.

Az infografika nem kifejezetten páciens edukációs anyag, önmagában pácienseknek odaadni magyarázat, közös terápiás döntéshozatal és megbeszélés nélkül nem javasolt! Az infografika segítségével ajánlott a személyre szabott terápiás terv összeállítása, sem egyéni orvosi vizsgálatot, sem fizioterápiás állapotfelmérést, sem semmilyen szakszerű egyénre szabott egészségügyi kezelést nem helyettesít.

Visszatérés a futáshoz szülés után infografika

SZAKEMBERT KERES?

Itt található a “Szülés előtti és utáni gyógytornával, medencefenék tornával és rehabilitációval foglalkozó gyógytornász-fizioterapeuták listája”

Női egészség Munkacsoport szakmai délelőttje 2023. október 7.

Női egészség Munkacsoport szakmai délelőttje 2023. december 16.


sejt

Onkológiai munkacsoport

Vezető: Kapitány Zsuzsanna


Reumatológiai munkacsoport


Sportfizioterápiás munkacsoport

Vezető: Dr. Mayer Ágnes

Célunk:

Összefogni a sportolók, parasportolók ellátásával foglalkozó gyógytornász-fizioterapeutákat, annak érdekében, hogy

 • Az aktuális tudományos eredmények minél hamarabb átkerülhessenek a mindennapi gyakorlatba
 • Megvalósulhasson a különböző területeken dolgozó kollégák tapasztalatainak cseréje
 • Megismertessük más szakmákkal a gyógytorna-fizioterápia jelentőségét a sportolókkal való foglalkozásban, a prevencióban, a rehabilitációban és a teljesítmény növeléshez való hozzájárulásban

Együttműködések megvalósítása más hazai szakmai társaságokkal, szervezetekkel és a WCPT International Federation of Sports Physical Therapy alcsoport tagjává válni.


Vállalkozó gyógytornászok munkacsoportja

Vezető: Rochlitz Ildikó

Szakmapolitikai kerekasztal megbeszélés  Rochlitz Ildikó Országos Szakfelügyelő Gyógytornász vezetésével 2023. december 4-én (hétfőn) 18.30-kor.

Belépési link:

Topic: Szakmapolitikai kerekasztal
Time: Dec 4, 2023 06:30 PM Budapest
Join Zoom Meeting
https://semmelweis.zoom.us/j/95915394462?pwd=MFNBdTZSWmZUU3Z0Y3RQcldzTXIzQT09
Meeting ID: 959 1539 4462
Passcode: 160308

Rochlitz Ildikó
munkacsoport vezető
ildiko@rochlitz.hu


Vezető gyógytornászok munkacsoportja

Vezető: Dr. Klósz Beáta

vezetogyt@gmail.com

Bemutatkozas-KB (003)