Fizioterápiás módszerek

Gyógytorna

A gyógytorna gyógyító céllal alkalmazott mozgás.
A gyógytorna az egyik legősibb terápiás ág, melyet a megelőzésben, a gyógyításban, valamint  a rekreációban és a rehabilitációban is egyaránt alkalmaznak. A gyógytorna egy speciális, az izmokat szelektíven erősítő vagy nyújtó, az ízületek élettani körülményeit javító, az ízületek mozgásterjedelmét szélesítő, a statikai eltéréseket helyreállító mozgásanyag. A torna ízületkímélő helyzetben, diplomás szakember, gyógytornász irányításával történik. A gyógytorna az egyik legősibb terápiás ág, melyet a megelőzésben, a gyógyításban, valamint  a rekreációban és a rehabilitációban is egyaránt alkalmaznak.

Manuálterápia

Kézzel végzett diagnosztikai és terápiás fogások összessége, amely a támasztó-mozgatórendszer reverzibilis működési zavarainak vizsgálatával és kezelésével foglalkozik. Hatására csökken a fájdalom, az ízületek visszakerülnek eredeti helyzetükbe, visszaáll az eredeti mozgástartomány, hatására nagyobb terhelést is elbír a gerinc, az ízületek és az izmok. A leggyakrabban alkalmazott módszerek: Barvicsenko módszer, Cyriax, Kaltenborn–Evjenth-koncepció, Maitland-koncepció, Mulligan-koncepció.

McKenzie terápia

A McKenzie terápia olyan speciális mechanikai vizsgálat és kezelési eljárás, amelyet kifejezetten porckorong problémák, gerincproblémák, derékfájás és hátfájás kezelésére fejlesztettek ki, és a panaszok akut jelentkezését követő 6 hétben alkalmaznak. A terápia fontos eleme, hogy az egyénre szabott McKenzie gyakorlatokat a gyógytornász-fizioterapeuta által meghatározott gyakorisággal és ismétlésszámmal otthon vagy munkahelyen is végezni kell. A McKenzie terápia célja a hátfájás és egyéb fájdalmak csökkentése, mely szimmetrikus és aszimmetrikus háti, nyaki, ágyéki kisugárzó vagy helyi fájdalom esetén is eredményesen alkalmazható.

Schroth terápia

A Schroth terápia célja a gerinc maximális aktív nyújtásával annak felegyenesítése, háromdimenziós forgató légzéssel a törzs visszaforgatása középre, valamint a korrigált testhelyzet megtartása mellett végzett izomerősítés és nyújtás. A terapeutával megtanult korrekciós helyzetek beépíthetők a hétköznapi életbe, így 24 órán át végezhető a terápia. A gyakorlatokkal a hibás tartás korrekciója, a belső testkép normalizálása a cél.