Te mennyire vagy túlterhelve?

Egyéb kategória | 2023. 08. 08.

Kedves Gyógytornász-Fizioterapeuták!

Az EULift ERASMUS PLUSZ az Európai Unio által támogatott program az egészségügyi dolgozók izom- és ízületi rendszer megbetegedéseinek megelőzésére.

Az EULift PROGRAM CÉLJA, hogy az európai országokban az egészségügyi szakdolgozók körében egy ingyenes és könnyen használható oktató programot és applikációt dolgozzon ki a MOZGÁSSZERVI EGÉSZSÉGVÉDELEM érdekében. FÓKUSZBAN A BETEGEMELÉSI TECHNIKÁK és az egészségügyben a BETEGMOZGATÁSSAL, BETEGEMELÉSSEL FOGLALKOZÓ SZAKEMBEREK MOZGÁSRENDSZERRE JUTÓ TERHELÉSE áll. Vizsgálja és elemzi a hibás technikák okozta mozgásszervi túlterhelés következményeit, beleérte azokat a károsodásokat is, amelyeket a helyes betegmozgatási technikákhoz szükséges ESZKÖZÖK HIÁNYA okozhat.

A problémák feltárására a Tilthermometer elnevezésű nemzetközi kérdőívet dolgozták ki, amely magyar nyelven is elérhető.  A Tilthermometer nagy segítség annak megállapításához, hogy a magyar egyetemi klinikákon, kórházi osztályokon, rehabilitációs és krónikus betegápoló intézetekben rámutasson arra, hogy MILYEN SEGÉDESZKÖZÖK ÁLLNAK RENDELKEZÉSRE ADOTT SZÁMÚ BETEGÁGY MELLETT. Az eredmény segít rávilágítani arra a kérdésre, hogy a felszereltség esetleges hiányossága milyen túlterhelési kockázatot jelent a beteget mozgató, ápoló személyzet mozgásszervi egészségére.

Az MGYFT vezetősége nevében kérünk minden BETEGÁGY MELLETT DOLGOZÓ gyógytornász-fizioterapeutát, hogy a KÉRDŐÍV KITÖLTÉSÉVEL TÁMOGASSA AZ EULIFT PROGRAM TÉNYFELTÁRÓ MUNKÁJÁT. Bízunk benne, hogy az eredmények feldolgozását követően számunkra is elérhetőek lesznek a hazai gyógytornász-fizioterapeuták munkáját segítő betegmozgató eszközök!

A www.tilthermometer.com online kérdőív kitöltése semmilyen kötelezettséggel nem jár!   A kitöltés során kérjük vegyétek figyelembe, hogy a betegek nemzetközi megszólítása KLIENS vagy ÜGYFÉL elnevezéssel szerepel a kérdőívben. A „kitöltő neve” rubrikába beírható személynév vagy beosztás is. A kitöltött adatok az EU nemzetközi szabályainak megfelelő védelem alatt állnak, semmilyen más fórumon nem jelenhetnek meg! További segítség a kérdőív kitöltésére:

 1. A klinika, kórházi osztály vagy rehabilitációs intézetében fekvő BETEGSZÁMOT és a VIZSGÁLT TEVÉKENYSÉG ELVÉGZÉSÉT figyelembe véve töltsétek ki az ELSŐ sort! Ez kritikusan fontos, mert ez adja meg a KÖVETKEZŐ KÉRDÉS ALAPJÁT. A továbbiakban, ha például senkinél nem használsz olyan eszközt, ami fel van tüntetve, akkor hagyd 0 állásban a rubrikákat, ha rendelkezésre áll az eszköz, akkor pedig arányítsd a napi tevékenységhez az első sorban feltüntetett betegszám alapján.
 2. ÁLLÓLIFT – ágyhoz tolható beteg felállító eszköz
  PASSZÍV LIFT – ponyvába, hevederbe rögzített beteg passzív technikájú géppel végzett emelése székbe
 3. „Megfelelő felszerelés” – kompressziós harisnya felhúzó eszköz/készülék
 4. MOZGATHATÓ AKTÍV EMELŐ – valamilyen aktivitási szinttel rendelkező beteg hevederekkel történő felállítására, járatására szolgáló guruló, elektromos eszköz
  MOZGATHATÓ PASSZÍV EMELŐK – ponyvába vagy hevederekkel rögzítve a beteg passzív kiültetésére, fürdéshez passzív kiemelésre szolgáló guruló, elektromos eszköz
 5. Aktív mennyezeti emelők – a beteg valamilyen aktivitással hozzájárul az ágyhoz tolható mechanikai eszköz használatához
  Passzív mennyezeti emelők – a beteg teljesen passzív, miközben az ágyhoz tolható mechanikai eszközzel felemelik

Köszönjük, hogy segíted az EULift munkáját!

Benkovics Edit
MGYFT Tudományos Bizottság vezető