Olvasásra ajánljuk! Új szemlélet a fizioterápiában

| 2024. 03. 12.

KÖRNYEZETTUDATOSSÁG A FIZIOTERÁPIÁBAN

Földünk természeti erőforrásai évről évre csökkennek, az éghajlatváltozás életünk minden területét áthatja. Az emberiség és a környezet egészsége kölcsönhatásban van egymással, ezért egyre több területen -beleértve az egészségügyi ellátás fizioterápia területét- fel kell kutatni azokat a lehetőségeket és megoldásokat, amelyekkel megőrizhetjük környezetünk jelenlegi állapotát és megóvhatjuk a további romlást.

A környezettudatos fizioterápia (Environmental Physiotherapy – EPT) új terület, amely a környezet, az emberi egészség és a működés, valamint a fizioterápia közötti kapcsolódási pontokkal foglalkozik. A környezeti fizioterápia az egész bolygó szintjén zajló ökológiai szempontok alapján működő fizioterápiás eljárások összessége. Az emberi egészség és a bolygó egészsége egymással szorosan összekapcsolódva egységet alkotnak.

A Környezettudatos Fizioterápia Program 2023 célja, az alacsony szén-dioxid-kibocsátású modalitások, például a manuális kezelések, a kommunikáció és a mozgás, valamint a természeti erőforrások megismerése és előnyben részesítése. A humán egészségügyi ellátást nem lehet gyakorolni anélkül, hogy egyidejűleg ne gyakorolnánk a környezettudatos egészségügyi ellátást.

2021-ben az Environmental Physiotherapy Association (Környezettudatos Fizioterápiás Egyesület) és a Health for Future (Egészség a jövőért) fizioterápiás munkacsoport készített két posztert, amelyek hangsúlyozzák a fizioterápia egészségre és környezetre gyakorolt kedvező hatásait, valamint útmutatást nyújtanak a környezeti fenntarthatósági szempontok alkalmazására a mindennapi klinikai gyakorlatban.

Ezúton szeretnénk megköszönni Filip Maricnak és a Környezettudatos Fizioterápiás Egyesületnek, hogy lehetőséget biztosított számunkra a poszterek magyar nyelvre történő lefordítására és honlapokon való megjelentetésére. A poszterek jobb alsó sarkában található QR-kódok segítségével érhetők el a további információk és források – jelenleg már magyar nyelven is – a Környezettudatos Fizioterápiás Egyesület (EPA) nemzetközi weboldalán.

 

Földvárszki Edina MScPT
Dr. Hojcska Ágnes Erzsébet PhD
Dr. Mayer Ágnes Andrea PhD

https://environmentalphysio.com/practice/hogyan-teheti-fizioterapias-rendelojet-kornyezeti-szempontbol-fenntarthatobba/

https://environmentalphysio.com/practice/miert-jo-a-fizioterapia-onnek-es-a-kornyezetnek/