MGYFT egyeztetés – új szolgálati jogviszony

rendkívüli intézkedés | 2021. 02. 17.

Kedves Kollégák!

A Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társasága 2021. január 21-én levélben fordult Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Jenei Zoltán az Országos Kórházi Főigazgatóság kórház-főigazgatója, valamint Dr. Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség elnöke felé, hogy jobbító szándékkal jelezze azokat a jogszabályi – besorolási eltéréseket, amelyek nagyfokú, jogos és eddig figyelmen kívül hagyott elégedetlenséget keltenek gyógytornász kollégáink körében.

A benyújtott kérelmekre egyöntetűen a következő válaszok érkeztek:

„A 256/2013. (VII. 5.) Kormányrendelet 1. sz. mellékletének 3. pontjába azok a nem egészségügyi főiskolai alapvégzettséggel (pl. gyógypedagógus, logopédus), valamint nem egészségügyi egyetemi végzettséggel és egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképesítéssel rendelkező munkakörök (pl. klinikai szakpszichológus, klinikai mikrobiológus, klinikai sugárfizikus.) tartoznak, melyek ugyan nem egészségügyi végzettséget igényelnek, de az egészségügyi ellátó rendszerben nélkülözhetetlen tevékenységet látnak el. A gyógytornászok egészségügyi szakdolgozóknak minősülnek, ezért a 256/2013. (VII. 5.) Kormányrendelet 7. sz. melléklet szerinti illetmény-, illetve bértábla szerint szükséges besorolni, amely lehetőséget ad a felsőfokú végzettséggel rendelkező egészségügyi szakdolgozók besorolására is.” – EMMI

„A gyógytornászok – végzettségi szinttől függetlenül – az egészségügyi szakdolgozó kategóriába tartoznak, hasonlóan a diplomás ápoló, szülésznő, védőnő, mentőtiszt, dietetikus stb. munkakörökhöz, akik szintén BSc vagy MSc diplomával rendelkeznek.” – OKF

„Az okleveles fizioterapeutának is gyógytornász a munkaköre, de az MSc végzettségnek megfelelő kompetenciával és a „G” (MGYFT jelzése „H”*) fizetési kategóriában.

A PhD-vel rendelkező gyógytornászoknak a munkaköri besorolása ugyanúgy gyógytornász, a bérbesorolás a PhD-nek megfelelő „H” kategória (MGYFT jelzése „J”*), amennyiben a munkáltató igényt tart erre a kompetenciára, illetve elismeri a diplomát.” – MKSZ

* A 256/2013. (VII. 5.) Korm. rendelet – egyes egészségügyi dolgozók és egészségügyben dolgozók illetmény- vagy bérnövelésének, valamint az ahhoz kapcsolódó támogatás igénybevételének részletes szabályairól 3. melléklet

  1. „F” fizetési osztályba kell sorolni a 6. MKKR szintű főiskolai végzettséghez (BSc) kötött munkakört.
  2. „G” fizetési osztályba kell sorolni a 6. MKKR szintű főiskolai végzettségre épülő munkakört, amelynek betöltéséhez főiskolai (BSc) végzettség és jogszabályban előírt szakirányú továbbképzés szükséges.
  3. „H” fizetési osztályba kell sorolni a 7. MKKR szintű végzettséggel betölthető munkakört, amelynek ellátásához egyetemi végzettség (MSc) szükséges.
  4. „I” fizetési osztályba kell sorolni a 7. MKKR szintű végzettséggel betölthető munkakört, amelynek ellátásához egyetemi (MSc) végzettség és jogszabályban előírt szakvizsga vagy szakirányú továbbképzés szükséges.
  5. 10. „J” fizetési osztályba kell sorolni a 8. MKKR szintű végzettséggel betölthető munkakört, amelynek ellátásához egyetemi (MSc) végzettségre és tudományos fokozatra van szükség.”

Az MGYFT folyamatosan tartja a kapcsolatot a MESZK vezetőivel, megbeszélést tart az MGYFT Szakmapolitikai Bizottságával.

Az ezzel kapcsolatban felmerülő kérdésekre, illetve egyéb szakmapolitikai felvetésekre a 2021. február 26-án az MGYFT szervezésében megvalósuló Szakmapolitikai kérdezz-felelek online fórumon további tájékoztatást nyújtunk.