A Magyar Gyermektraumatológus Társaság Alakuló Kongresszusa

beszámoló | 2023. 11. 26.

2023. november 9-11. között Tapolcán került megrendezésre a Magyar Gyermektraumatológus Társaság Alakuló Kongresszusa közel 250 résztvevővel. Az a megtiszteltetés ért, hogy én képviselhettem a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társaságát. Az alakuló ülés témája a felső végtag szakmai ajánlásainak megbeszélése volt első nap a claviculától indulva, harmadik nap a kézhez érkezve. A 32 tematikus előadás mellett a kahoot program segítségével interaktívvá varázsolt esetmegbeszélések voltak minden szekció végén. Ezek mellett három workshopon is részt vehettek az érdeklődők: felszívódó implantátumok alkalmazása, sürgősségi fájdalomcsillapítás és mozgásszervi point of care ultrahang vizsgálat témában.

Két nagyon színvonalas gyógytorna témájú előadást is hallhattunk Madarász-Losonczyné Farkas Katalintól, aki a Dr Manninger Jenő Baleseti Központ gyógytornásza. Az egyik a radialis és medialis epycondilus törések szekciójában hangzott el „A rehabilitáció jelentősége” címmel, valamint az „Akut fájdalommenedzsment fizioterápiás szempontjai a gyermektraumatológiai ellátásban” című előadást.

A Magyar Gyermektraumatológus Társaságnak jelenleg 167 tagja van. A 122 fő részvételével megtartott első közgyűlésen 9 tagú vezetőséget választottunk. Ezek alapján az MGyTrT első választott vezetőség tagjai 2023-2027 időszakra: Dr. Bársony Péter, Dr. Jórász Zsolt, Dr. Józsa Gergő PhD., Dr. Kandár Zoltán, Dr. Kassai Tamás, Dr. Mona Tamás, Dr. Urbán Ferenc, Dr. Varga Marcell PhD., Dr. Vizi András. A vezetőség a Társaság elnökének Dr. Kassai Tamást, titkárának Dr. Józsa Gergőt, pénztárosnak Dr. Mona Tamást választotta.

Terveik között szerepel egy önálló honlap létrehozása, ahol az aktuális szakmai ajánlásokat teszik majd közzé. Örömmel veszik új tagok jelentkezését, aki kedvet kapott hozzá, hogy csatlakozzon, jelezze csatlakozási szándékát az mgytrt23@gmail.com e-mail címen.

Az egyik workshopon még a csontfúrást is kipróbálhattam, de azt hiszem, maradok a gyógytornánál.

Készítette: Vidovszky Sára MGYFT Gyermekgyógyászati Munkacsoport vezető