Rangos állami kitüntetés kollégáinknak

kitüntetés | 2021. 10. 27.

2021. október 26-án Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Rétvári Bence parlamenti államtitkár Batthyány-Strattmann László-díjat, Pro Sanitate díjat, valamint Miniszteri Elismerő Oklevelet adott át a Pesti Vigadóban.

Prof. Dr. Kásler Miklós ünnepi köszöntőjében kiemelte: az orvoslás személetében a kereszténység új megközelítést adott, mert a szolidaritásra, a másokon való segítésre, a gyámolítandók támogatására készítette fel az embereket. Batthyány-Strattmann László-díjban heten, Pro Sanitate-díjban hetvenkilencen részesültek, huszonhárman pedig miniszteri elismerő oklevelet kaptak.

A díjazottak teljes névsora IDE kattintva érhető el.

A Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társasága kezdeményezésére az egészségügyi ellátás érdekében kifejtett kiemelkedő szakmai vagy közszolgálati tevékenysége elismeréseként Pro Sanitate díjban részesült Rochlitz Ildikó a Rochlitz-Med Kft. vezető gyógytornásza.

Rochlitz Ildikó okleveles fizioterapeuta kiemelkedő szerepet vállal a tatai medence betegellátásában, részt vesz a fekvő- és járóbeteg ellátásban, valamint a házi szakápolásban, és a gyógytornász hallgatók oktatásában is. Egyedülálló és úttörő módon magánvállalkozóként, de közfinanszírozott módon látja el a betegeket. A Covid 19 pandémiában saját rendelőiben látta el NEAK finanszírozás keretein belül Komárom-Esztergom megye gyógytorna, fizioterápia ellátásra szoruló betegeit. Társaságunk megalakulásától kezdve tagja, Nemzetközi Kapcsolatok Bizottságának elnöke és meghatározó személyisége.

Kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként Miniszteri Elismerő Oklevelet kapott Dr. Borka Péter, Boros Emese és Hegyes Andrea az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet gyógytornászai.

Dr. Borka Péter 1987-től dolgozik aktívan az egészségügyben, az elmúlt 34 év során szakmai munkásságát alapvetően határozták meg a cisztás fibrózisos betegek. 2009-től a Semmelweis Egyetem fizioterápiás tanszékének oktatója. A párhuzamosan zajló kórházi és oktatói tevékenység együtt biztosítja számára az elmélet és gyakorlat maradéktalan egységét. 2016-tól az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet gyógytornásza, aki kollégái közül elsőként, önként jelentkezett az intenzíves Covid ellátásába. Szakmai tudásával, tudományos szemléletével, oktatói tevékenységével, és elkötelezett odaszánásával igyekszik gazdagítani az egészségügyben tevékenykedő kollégák közösségét.

Boros Emese 2000 óta, 21 éve az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet gyógytornásza, 2006 óta részt vesz a főiskolai hallgatók kardiopulmonológiai gyakorlati oktatásában is. A súlyos COVID19-ben szenvedő betegek intenzív terápiás ellátásában vett részt. Nyitottsága és a szakma iránti elhivatottsága példaértékű lehet a jövő gyógytornászai számára.

Hegyes Andrea 29 éve első munkahelyén van, hiszen 1992. szeptember elsejétől dolgozik az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben gyógytornászként. Fontosnak tartja saját tudásának fejlesztését, így 2017-ben sikeresen elvégezte a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar fizioterápia mesterképzési szakát is, így okleveles fizioterpaeuta képzettséget szerzett. 2020. április óta dolgozik covid-19 fertőzött betegekkel az intenzív osztályon. Részt vett az intézet fizioterápiás szakmai protokolljának kidolgozásában. Kiváló, példás szakmai munkája, szorgalma, embersége, egyedülálló empátiás kapcsolata, önzetlen közösségi tevékenysége elismerést érdemel.

A kitüntetéshez szívből gratulálunk!