PK8- Respiratorikus fizioterápia

Időpont:
2022. 09. 08.
Helyszín:
Budapest
Ár:
29 000 Ft
Tagoknak:
17 000 Ft
Szervező:
MGYFT


PK8 Korszerű respiratorikus fizioterápia

HELYSZÍN: Országos Korányi Pulmonológiai Intézet, Budapest, 1122 Korányi Frigyes út 1.
FIGYELEM: Kezdés 9.30-kor! Parkolás lehetősége jelenleg egyeztetés alatt

Az Országos Korányi Pulmonológia Intézet munkatársai elméletben és gyakorlatban mutatják be a respiratórikus fizioterápia korszerű módszereit, eszközeit, lehetőségeit. Várjuk azon gyógytornászok és gyógytornász hallgatók jelentkezését, akik:

  • tudásukat gyarapítani és frissíteni szeretnék,
  • korszerű és hatékony légzési fizioterápiás módszereket kívánnak alkalmazni betegeik kezelésében,
  • szeretnék tudni, hogyan kezelhetik középsúlyos és kritikus állapotú légzési betegeiket (pl.: CF, Covid-19, COPD),
  • szeretnék jobban megismerni a rekeszizom szerepét, működését,
  • tudni szeretnék, mi is az a légzésrehabilitáció és milyen eszközökkel dolgozik.

Előadók: Dr. Borka Péter gyógytornász, D. Petró Judit gyógytornász, Dr. Kerti Mária gyógytornász
Éljük át közösen a légzési fizioterápia szépségét, művészetét!

Dr. Borka Péter
Országos Korányi Pulmonológiai Intézet, Budapest 

Dr. Borka Péter számára a légzőszervi fizioterápia a cisztás fibrózison keresztül lett szerelem az első látásra. Amikor élete első CF betegével találkozott, az akkor még a Szabadsághegyi Gyermekgyógyintézetnek nevezett kórházban, sejtette már, hogy ez életre szóló kapcsolat lesz. Az lett. Az első években ideális körülmények között kezdhetett dolgozni asztmás és CF-es gyerekekkel és egyre mélyebbre ásta bele magát a mellkasi fizioterápia rejtelmeibe. A kórház bezárása bármilyen nagy érvágás is volt a betegek és személyzet számára egyaránt, mégis új utakat indított Péter életében. Ezzel kezdődött oktatói pályafutása a gyógytornász képzésben, és ez irányította át a gyerek ellátásból a felnőttbe. Így került újra ideális körülmények közé, a Korányi kórház CF részlegére. És így történhet meg vele, hogy olyan felnőtt beteget kezelhet, akikkel anno a Svábhegyen még a csecsemő osztályon találkozott, és első alkalommal még rácsos ágyban “vártak” rá. Valóban életre szóló kapcsolatok születtek, sok-sok beteget kísérhetett kora gyermekkorától élete végéig. Ez dr. Borka Péter szakmai pályafutása.

Dr. Kerti Mária PhD
Országos Korányi Pulmonológiai Intézet, Budapest 

Dr. Kerti Mária gyógytornász tanulmányai elvégezése után az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe került, ahol immár 27 éve dolgozik. Ez idő alatt a pulmonológiában és a légzési fizioterápiában is nagy változások következtek be. Az 1990-es években asztmás és CF-es betegekkel foglalkozott, ezen a területen szerzett tapasztalatai meghatározóak voltak számára. 2008-ban kezdett a Légzésrehabilitáció osztályon dolgozni, ahol felfedezte a rekeszizom fontos szerepét, így belemélyedt a légzésmechanika és a mellkasi kinematika tanulmányozásába. A sérült rekeszizom egészséges tüdő mellett is okozhat légzészavart, a krónikus tüdőbetegek nehézlégzése pedig csökkenthető, ha a rekeszizom működését javítjuk. Ez a felismerés egy olyan utat jelentett számára, amin haladva 2019-ben eljutott a PhD. fokozat megszerzéséig.

Petró Judit
Országos Korányi Pulmonológiai Intézet, Budapest 

D. Petró Judit 40 éve végezett az OTKI Egészségügyi Főiskolai Karának Gyógytornászképző szakán. Diploma átvétele után a Flór Ferenc Kórház akkor induló rehabilitációs belgyógyászati osztályán helyezkedett el. Akkor még nem gondolt rá, de azonnal „megfertőzte” a belgyógyászati fizioterápia, különösen a pulmonológiai betegek kezelése. A Szent János Kórházban tett rövid kitérő után az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe került, ami most már egyértelműen a pulmonológia területén állította izgalmas kihívások elé. Ennek már 30 éve. Itt – mások mellett – azonnal a felnőtt cisztás fibrózis betegekkel kezdett foglalkozni. Akkoriban még nagyon kevés CF beteg élte meg a felnőtt kort. Az elmúlt 30 évben részese lehetett a cisztás fibrózis kezelés változásának, mind orvosi, gyógyszeres, gondozási és dietetikai szempontból is. Ezzel párhuzamosan a fizioterápiás eszközök, módszerek és legfőképpen a szemlélet gyors és jelentős változásokon mentek át. Judit figyelme egyre inkább a CF fizioterápiás kezelése felé fordult. Kihívásokkal teli terület az előrehaladott állapotú betegek kezelése, állapotuk stabilizálása és életminőségük javítása. 2016-ban jött létre az OKPI Cisztás Fibrózis részlege, ahol azóta is dolgozik és igyekszik a betegeken segíteni.

További információk >>

Részletes program itt letölthető > >

PK8 Respiratorikus