BETELT! PK7 – Gnatológia

Időpont:
2022. 09. 08.
Helyszín:
Budapest
Ár:
29 000 Ft
Tagoknak:
17 000 Ft
Szervező:
MGYFT

PK7 „Előétel” a temporomandibuláris diszfunkciók fizioterápiájából

HELYSZÍN: Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar, Budapest, 1088. Szentkirályi u. 47.
FIGYELEM: Maximális létszám 24 gyógytornász-fizioterapeuta!
A parkolás nem megoldható!

A temporomandibuláris ízületet érintő problémák egyre elterjedtebbek. Az elsődleges tünetek a fájdalom és/vagy mozgáskorlátozottság. Fájdalmassá válhat a beszéd, rágás, ásítás, mely gyakran együtt jár állkapocsízületi kattogással, krepitációval. A temporomandibuláris ízület diszfunkciójából adódóan kialakulhat fülzúgás, fülcsengés is. Bemutatjuk a temporomandibuláris diszfunkciók (TMD) okait, típusait, a TMI vizsgálatának menetét, a kezelés indikációt és kontraindikációit. A temporomandibuláris ízület diszfunkcióinak ismertetése, differenciáldiagnosztikája és fizioterápiás lehetőségeinek kórképekkel való összekapcsolása (myalgia, myofasciális fájdalom, arthrosis, discus dislocatio, traumás sérülés). A különböző módszerek kiválasztásának alapfeltétele az orvosi diagnózis alapján elvégzett fizioterápiás vizsgálat, majd egyéni kezelési terv készítése, melynek tartalmaznia kell a különböző szakemberek bevonására javaslatot. Az előadás kitér a team munka hangsúlyozására. Indikációk, kontraindikációk ismertetése a temporomandibuláris diszfunkciók kezelése során. A résztvevők betekintést nyerhetnek az ízület fizioterápiás kezelésének módszereibe. Megismerhetik a TMD-s betegek fogászati vizsgálatát, ellátásának menetét, metszéspontjait a fizioterápiával, a gnatológiai társaság elnökének demonstrációjában. A kurzus során nagy hangsúlyt fektetünk az elméleti ismeretek sajátélményű gyakorlására.

 

Dr. Schmidt Péter

2000-ben végzett a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi karán, azóta német, angol és magyar nyelven a fogpótlástan és gnatológia tantárgyak oktatója az Egyetemen. 2008-tól vezeti a Fogpótlástani Klinika állkapocs ízületi munkacsoportját, a csoport által ellátott betegszám meghaladja a 10.000 főt. Társszerzője a 2018-ban megjelent Gnatológia tankönyvnek. A Fogpótlástani Társaság tagja, a Magyar Gnatológiai Társaság elnöke.

 

Szabó Gabriella

Gyógytornász diplomáját 1991-ben szerezte a budapesti Orvostovábbképző Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karon. 2005-ben elvégezte az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskola Tanulásban Akadályozottak Pedagógiája szakot, majd ezután 2006-2008-ig a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar Gyógytestnevelő tanári egyetemi képzését, végül pedagógus szakvizsgáját 2014-ben szerezte meg. Állkapocs ízületi terápiával 2011 óta foglalkozik a Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinikáján, a gnatológiai team tagjaként. Emellett egy magánrendelőben kizárólag temporomandibuláris diszfunkcióval érkező paciensek kezelését biztosítja. 2020-tól részt vesz a Semmelweis Egyetemen gyógytornász- és fogorvostanhallgatók oktatásában is. Rendszeresen tart előadásokat a fogorvosok Gnatológiai továbbképzésében, illetve tudományos konferenciákon előadóként szerepel e témában. Mindezek mellett „Állkapocs ízületi diszfunkciók fizioterápiája” kurzus oktatójaként vesz részt gyógytornászok továbbképzésében.

 

Molnár Bernadett

2016-ban végzett a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán Gyógytornász szakirányon. 2017-ben szerezte pszichológiai alapvégzettségét a Károli Gáspár Református Egyetemen. 2021-ben Okleveles Fizioterapeuta minősítést szerzett a Semmelweis Egyetem mesterképzésén kiváló eredménnyel.
2017-től a Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinikáján a gnatológiai team tagjaként, majd 2018-tól magánrendelőben is segíti a temporomandibuláris diszfunkcióval rendelkező páciensek gyógyulását. Évente több mint 300 TMD-s eset ellátásában vesz részt.
2019-ben részt vett a Temporomandibuláris Diszfunkciók Fizioterápiája akkreditált kurzus és választható tantárgy kidolgozásában, illetve 2020-tól ennek egyetemi és posztgraduális oktatásában.
2022 őszétől multidiszciplináris és holisztikus ellátást biztosító TMD Centrum vezetője lesz.

További információk >>

Részletes program itt letölthető > >

PK7 Temporomandibiuláris