PK5 – Arthritis fizioterápia

Időpont:
2022. 09. 08.
Helyszín:
Budapest
Ár:
29 000 Ft
Tagoknak:
17 000 Ft
Szervező:
MGYFT

PK5 (R)Arthritis: fizioterápiás újdonságok a mindennapokban

Gyakorlati képzés, amely bemutatja, amit az arthritisről (nem csak rheumatoid formájáról) tudni kell a vizsgálattól a hosszú távú kezelésig. Az Arthritis centrumokban mindennapi feladatunk a különböző lokalizációjú és eredetű gyulladásos kórképek komplex kezelése. Az arthritisek szerteágazó patomechanizmusának köszönhetően minden páciens egy egyéniség, a tüneteit (artikuláris és extraartikuláris), az anatómiai károsodásait és a funkcióváltozásait illetően. A centrumokban a TEAM közös szakmai nyelvet beszél, algoritmusokban gondolkozik és kezel. Pácienseink azonban jelen vannak – társbetegégeiknek köszönhetően – más klinikai osztályokon, illetve gyakran első tüneteikkel a privát ellátó rendszerben kérnek segítséget. Az előadók a téma jeles képviselői, akik sokéves gyakorlati tapasztalataikat is megosztják a legújabb ajánlások bemutatása és gyakorlati kivitelezése mellett.

Ajánljuk ezt a kurzust azoknak a gyógytornász-fizioterapeuta kollégáknak, akik szeretnének a gyulladásos kórképek kezelésében hatékonyan közreműködni, szeretnének választ kapni és gyakorlati megoldásokat elsajátítani a következő kérdésekkel kapcsolatban:

 • Milyen algoritmus segít az arthritis korai felismerésében?
 • Melyek a specifikus betegvizsgálat kötelező és opcionális elemei?
 • Léteznek e a mindennapokban használható objektív mérési módszerek?
 • Vannak e magyar nyelven validált betegségspecifikus kérdőívek és mikor indokolt a használatuk?
 • Mi az a DAS és hogyan befolyásolja a mozgásterápia összeállítását?
 • Milyen aktív és passzív módszerek alkalmazhatóak a különböző stádiumokban?
 • Statikus vagy dinamikus, analítikus vagy funkcionális mozgásterápia a hatékonyabb?
 • Melyek a kezelés közben jelentkező vörös zászlók és mi a teendőnk ebben az esetben?
 • Hogyan befolyásolja a biológiai terápia módosítása (pl. családtervezési, perioperatív időszakban, várandóság alatt és után) a gyógytornász-fizioterapeuta munkáját?
 • Miben különbözik a gyermekek (JIA) vizsgálata és kezelése a felnőtt korosztálytól?
 • Melyek az ergoterápiás felmérés specifikumai?
 • Hogyan alkalmazható az ízületvédelem a betegvizsgálatban és az ADL tevékenységek során?
 • Melyek a betegségspecifikus ortézisek és hogyan készíthetők el, hol érhető el a páciensek számára?
 • Szabad e vagy kell e sportolnia az arthritises betegnek?

Monek Bernadett OMINT – ORFI, Budapest

2003-ban szerzett diplomát gyógytornászként a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán, ahol a későbbiekben hosszú évekig vett részt a reumatológiai fizioterápia, a mozgástan és az elektroterápia elméleti és gyakorlati oktatásában. Továbbá 2011-ben a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar Humánkineziológia Szakának MSc képzésén okleveles humánkineziológusként, valamint szintén 2011-ben a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar szervezésében manuálterapeuta (Lewit manuálterápia) végzettséget szerzett. Gyógytornászként a mozgásszervi problémák komplex kezelésére specializálódott. Posztgraduális képzései során is az a cél vezérli, hogy a leghatékonyabb módszereket megismerje és elsajátítsa. 18 éve dolgozik a reumatológiai klinikai szakterületen, 2011 óta az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben. A gyulladásos és degeneratív mozgásszervi kórképek mindennapi ellátása mellett 10 éve feladata a Központi Fizioterápiás Osztály szakmai irányítása, 2013 óta a Központi Fizioterápiás Osztály vezetője. Az MRSZE, MOOT, MGYFT, MRE, MGT, MRT kongresszusok rendszeres előadója szakdolgozói és orvosi szekciókban 2012 óta.

HAZAI ÉS NEMZETKÖZI SZAKMAI TÁRSASÁGOK, DÍJAK

 • MRSZE főtitkára (2016- )
 • MRSZE Fizioterápiás Munkacsoport vezetője (2016- )
 • Mozgásterápia és Fizioterápia Szakmai Kollégium (2011 – 2020)
 • EULAR (European League Against Rheumatism) HPR (Health Professional) Educational Subcommittee kelet-európai képviselője (2017- )
 • MGYFT tudományos bizottság tagja (2017- )
 • Mozgásterápia és Fizioterápia Szakmai Kollégiumi Tagozat (2020.10.01- )
 • A Miniszter Elismerő Oklevele (2017)
 • Pro Sanitate díj (2019)

Vitár Dorottya OMINT – ORFI, Budapest

2016-ban szerezte BSc gyógytornász – fizioterapeuta, majd 2020-ban MSc fizioterapeuta képesítését a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán. 2016 óta az OMINT-ORFI-ban dolgozik a Klinikai Immunológiai, Felnőtt és Gyermekreumatológiai Osztályon, illetve 2017-től részt vesz a harmad-és negyedéves gyógytornász hallgatók reumatológiai és gyermekreumatológiai elméleti és gyakorlati oktatásában. Pályafutása során kiemelten fontosnak tartja a gyermekreumatológiai kórképek időben történő felismerését és adekvát kezelését a gyógytornászok körében. Tudományos munkái során igyekszik célzottan erre, illetve a gyermekkori arthritisszel kapcsolatos naprakész információszerzésre és annak átadására hazai és nemzetközi kongresszusokon is. Tudományos vizsgálatainak fő témái: a Juvenilis Idiopathiás Arthritises gyermekek fizikai állapotfelmérése, A szülő tájékozottságának szerepe a Juvenilis Idiopathiás Arthritises gyermekek fizikai aktvitásában és a Juvenilis Idiopathiás Arthritises gyermekek szüleinek ismeretei a betegséggel, illetve a gyermekek életminőségének változásával kapcsolatban.

Dr. Pálinkás Márton OMINT – ORFI, Budapest

Az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet reumatológus szakorvosa. A vezető országos intézetben (III. szintű ellátási egység) végzett fekvőbeteg ellátás mellett reumatológiai szakambulanciáján az immunmediált gyulladásos kórképek és egyéb csont-izomrendszeri betegségek mellett a kristály indukált arthritisekkel kiemelten is foglalkozik.

TUDOMÁNYOS MUNKA

 • PhD hallgató a Semmelweis Egyetem Molekuláris Doktori Iskola, Molekuláris orvostudományok, Elméleti és klinikai immunológia csoportjánál.
 • Az ORFI és az MTA TTK kutatási együttműködés koordinálása.
 • Radiológiai társszakmával való együttműködésért felelős koordinátor a kettős energiájú CT (DECT) hazai alkalmazásának mind szélesebb tudományos és klinikai bevezetésében.

HAZAI ÉS NEMZETKÖZI SZAKMAI TÁRSASÁGOK, DÍJAK

 • Magyar Reumatológusok Egyesületének (MRE) rendes tagja, az MRE Ifjúsági Szekció vezetőségi tagja. Az évente megrendezésre kerülő MRE Ifjúsági Fórum elnevezésű szakmai tudományos konferencia szervezője.
 • Az MRE vezetősége által 2020-ban kiemelkedő tudományos, oktatói és klinikai tevékenységéért Petros Petrou Ifjúsági Díj-at nyert el.
 • A Magyar Hypertonia Társaság, a Magyar Nephrologiai Társaság és az MRE szakértői bizottságának tagja a hyperuricaemia és a köszvény kezelésének témakörében.
 • A European Alliance of Associations for Rheumatology (EULAR) EMEUNET csoportjának tagja
 • A Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság rendes tagja.
 • A MOOT “Tudományos kutatómunka tárgyi feltételeit javító” elnyerése, 2015.

Kőszegvári Ágnes OMINT – ORFI, Budapest

A Semmelweis Egyetemen 2012-ben alapszakon, majd 2016-ban a mesterszakon végzett gyógytornász-fizioterapeuta. 2012- 2020 között az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet Rehabilitációs osztályán dolgozott. Röviddel diplomája megszerzése után megkezdte munkáját az egyetemi elméleti és gyakorlati oktatásban, ahol főleg az angol nyelvű képzésben vesz részt. Szakmai céljai között szerepel, hogy a különböző reumatológiai és mozgásszervi megbetegedésről, azok kezelési lehetőségeiről, illetve az eltérő terápiás módszerekről naprakész tudása legyen. Ennek kapcsán számos kutatást folytattak le munkatársaival az ORFI-ban az említett témakörökben. A vizsgálatok eredményeiből előadások is készültek, amelyeket hazai (MGYFT, MRSZE) és nemzetközi (EULAR) kongresszusokon prezentálta. Kutatásai során a láb elváltozásaival kapcsolatos különböző vizsgálati és kezelési módszerek összehasonlítása szerepelt. Nagy hangsúlyt fektet a módszerek gyakorlatba való átültethetőségének felmérésére. A pre-kongresszus során, a láb eszközmentes, objektív vizsgálati módszereit és adekvát, funkcionális kezelési lehetőségeit mutatja be a résztvevők számára.

Cserdi Nóra  OMINT – ORFI, Budapest

Budapesten, a Semmelweis Egyetemen szerzett gyógytornász- fizioterapeuta BSc (2016), majd okleveles fizioterapeuta MSc (2018) végzettséget, ezt követően pedig immár négy éve foglalkozik a reumatológiai és immunológiai betegek kezelésével az Országos Mozgásszervi Intézet- Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet, Klinikai Immunológia, Felnőtt-és Gyermekreumatológia osztályán. 2021 óta a gyógytornászok egyetemi képzésben is részt vesz óraadóként, a következő generációt segítve a reumatológiai fizioterápia tanulmányainak elsajátításában. Az oktatás mellett 2019 óta kutatási tevékenységet kezdett az immunbetegek fizikai aktivitásának vizsgálata kapcsán.

Máhli Zsuzsanna OMINT – ORFI, Budapest

2004-ben szerezte meg a gyógytornász alapdiplomát Budapesten, ezt követően a Károli Gáspár Református Egyetemen pszichológiát hallgatott, majd 2013-ban elvégezte a gyógytornász-fizioterapeuta mesterképzést. 2009 óta a Semmelweis Egyetem magyar és angol nyelvű gyógytornász BSc és MSc képzéseinek oktatója.

2004 óta foglalkozik a gyógytorna mellett ergoterápiával. Eleinte elsősorban a neurorehabilitáció vonatkozásában jelentek meg szakmai írásai. Napjainkban azonban már a reumatológiai betegellátás ergoterápiás lehetőségeit kutatja az OMINT-ORFI munkatársaként, fókuszban a betegedukációval, a segédeszköz ellátással és különböző innovatív technológiákkal.

Nagypál Éva OMINT – ORFI, Budapest

Munkásságával évtizedeken keresztül a hazai reumatológiai fizioterápia oszlopos tagja, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet gyógytornásza. 2001-2012 között a GemAR Magyar Szekciójának Elnöke. A GemAR Magyar Szekció 1990-2012 között tudományos szimpóziumok szervezésében vett részt, amelynek köszönhetően külföldi előadóktól tanulhattak a magyar gyógytornászok. Az MRA és REHA oktatási programjainak rendszeres előadója, számos reumatológiai témájú közlemény szerzője. Érdeklődésének egyik fókuszpontja az ízületvédelem és az alacsony hőfokon lágyuló ORFIT felső végtag rögzítő készülék készítése, ezzel jelentősen javítva a betegek életminőségét. 2011- ben kiemelkedő szakmai tevékenysége Eredményes, példamutató tevékenysége elismeréseként Nemzeti Erőforrás Miniszteri Dicséret elismerésben részesült.

Részletes program itt letölthető> >

PK5 Arthritis

További információk >>