BETELT! PK4 – LCAR rehab

Időpont:
2022. 09. 08.
Helyszín:
Budapest
Ár:
29 000 Ft
Tagoknak:
17 000 Ft
Szervező:
MGYFT

PK4 Sebesség korlátozás vagy felgyorsított rehabilitáció? Döntéseink következményei az LCAR rehabilitáció során

A térd elülső keresztszalagsérülésének műtéti megoldása és rehabilitációja jól körvonalazott, rengeteg információ áll rendelkezésünkre. Magabiztosan alkalmazzuk a megismert technikákat ortopédiai betegnél és sportolóknál egyaránt. Hosszabb idejű klinikai gyakorlatunk során azonban találkozhatunk olyan betegekkel, akik a legjobbnak hitt beavatkozások ellenére is panaszosak maradnak, térdfunkciójuk elmarad az elvárttól vagy sajnálatos módon újrasérültek. Mennyire függ ez a műtéti megoldástól, a graft választástól vagy a rehabilitációs lépésektől? Akik sportolókkal foglalkoznak, gyakran találkoznak azzal a dilemmával, hogy a gyorsan fejlődő sportolót vissza kell-e fogni a sportaktivitástól a gyógyuló szövetek érdekében vagy szabad utat lehet engedni a progressziónak? Vajon a graft revaszkularizációja, beépülése, erőssége más a funkcionálisan jól teljesítő sportolókban? A magas számban megjelenő ízületi porckárosodás vagy degeneratív elváltozások csupán a drámai sérülés következményei, vagy függenek a rehabilitációs behatásoktól? A sportba történő visszatérés döntése rövid és hosszútávra is meghatározza a sportoló karrierjét. Ebben az időalapú döntés vagy a funkcionális értékelés kerüljön az előtérbe? Szükséges-e különbség tenni döntéseinkben a serdülők és a felnőttek között? A kurzus ezekre a kérdésekre keresi a választ a legújabb nemzetközi vizsgálati eredmények, az előadók klinikai vizsgálatai és gyakorlati tapasztalatai alapján. Azoknak a gyógytornász-fizioterapeutáknak javasoljuk ezt a kurzust, akik szeretnének túllépni az LCAR rehabilitáció rutinszerű megközelítésén és együtt gondolkodással, az újabb vizsgálati eredmények megértésével szeretnének elsajátítani egy professzionálisabb megközelítést.

Dr. Erdélyi Gábor Doktor 24, Budapest 

Dr. Erdélyi Gábor 1995-ben szerezte általános orvosi diplomáját a Semmelweis Egyetemen Budapesten és az SE Traumatológiai Klinikáján kezdett dolgozni. 1997-ben szakorvosi gyakorlaton vett részt a Tulane University School of Medicine Dept. of Surgery majd 1999-ben a Lousiana State University School of Medicine Dept. of Orthopaedic Surgery keretein belül New Orleans, USA-ban. Először traumatológiai, majd ortopédiai szakvizsgát tett és az Országos Sportegészségügyi Intézet Sportsebészeti Osztály szakorvosaként dolgozott. 2003-ban ESSKA ösztöndíjjal belga tanulmányúton vett részt az University Ghent Dept. of Orthopaedic Surgery-n Ghent városában. 2006-2007 között a BM Központi Kórház Mozgásszervi Sebészeti részlegének adjunktusa volt. 2007 óta dr. Béres György meghívására a Tatai Kastélypark Klinika főorvosa, osztályvezető főorvosa, jelenleg a Doktor24 főorvosa.

1999 óta a Magyar Férfi Kézilabda Válogatott vezető orvosaként számos Világ és Európa Bajnokságon vett részt. 2004-ben az Athéni, 2012-ben a Londoni Olimpiai Játékokon is az orvosi stáb vezetője volt.
Elsősorban a térd- és vállízület sérüléseinek ellátásával, arthroszkópos sebészetével és protetikájával foglalkozik, emellett rutinszerűen végzi a mozgásszervi sebészet leggyakoribb ortopédiai és traumatológiai betegségeinek konzervatív és műtéti ellátását. Kiemelt érdeklődési területe a térd elülső és hátsó keresztszalag pótlása, azok revíziós sebészete, ízületi porcfelszínek pótlása, vállízületi instabilitás és a vállsérülések sebészete. Tudományos munkájában nem csak a keresztszalagpótlást követő sportba történő visszatérés és annak hosszabb távú utánkövetése foglalkoztatja, de a prevenciós tevékenység fontosságát is szem előtt tartja. Fontosnak tartja, hogy operáló orvosként is naprakészen ismerje rehabilitáció menetét, kommunikáljon a rehabilitációt végző szakemberekkel és együttműködve kövesse a sportolók gyógyulását, fizikális fejlődését. 

Nevéhez fűződik 3 tankönyv fejezet, 14 megjelent közlemény és 59 előadás.

 

 

 

 

 

Benkovics Edit SE AITK, DAVID Gerincklinika, Budapest                                                                                                                                           

Benkovics Edit 1988-ban szerzett gyógytornász diplomát az Orvostovábbképző Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar Gyógytornászképző Szakon Budapesten. Az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet Intenzív osztályon kezdett dolgozni. 1991-ben a Semmelweis Egyetem újonnan megalakult Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika gyógytornászaként, 2010 óta pedig klinikai vezető gyógytornászként tevékenykedik. 2014-ben elsők között végezte el az Semmelweis Egyetem ETK Fizioterápia mesterképzését és okleveles fizioterapeuta lett. Intenzíves munkája során prof. dr. Pénzes István mellett, az Ő tanításával, neki köszönhetően alakult ki az a szakmai szemlélete és hozzáállása, amely ma is meghatározza életét.

Az intenzív osztályos klinikai munkája mellett 25 éve vesz részt a gyógytornász-fizioterapeuták, medikusok, rezidensek, szakorvosok, intenzíves szakápolók és aneszteziológus szakasszisztensek graduális és posztgraduális képzésében magyar és angol nyelven. 1994-ben Pénzes professzor támogatásával elsőként szervezte meg a „Korszerű légzési fizioterápia az intenzív osztályon” című posztgraduális tanfolyamot gyógytornászoknak, amely hiánypótló volt a hazai fizioterápiás oktatásban. 2004-ben elsőként jelent meg a „Fizioterápia az intenzív osztályon” című könyvfejezete „A lélegeztetés elmélete és gyakorlata” könyvben. 2010-ben részt vett az APTA (American Physical Therapy Association) képzésén Bostonban: „A Comprehensive Course on Cardiovascular and Pulmonary Practice in the Management of the Patients in the Acute Care Setting: a Case-Based Approach Using Human Simulation”. Az új ismereteket beépítette a hazai intenzíves fizioterápiás képzésekbe, és újszerű, algoritmus alapú dokumentációs rendszert vezetett be a klinikán, magasabb szintre emelve ezzel az intenzíves fizioterápiás ellátást. 2012-ben a SIA E-learning egyetemi tankönyv „Fizioterápia az intenzív osztályon” című fejeztét írta meg, 2018-ban pedig újabb könyvfejezetet írt az „Aneszteziológia és intenzív terápia medikusoknak” tankönyvbe: „Szupportív terápiák: fizioterápia” címmel. 

Benkovics Edit az intenzív terápiás klinikai munka és az oktatás mellett a 2000-es években másik szenvedélye, a sportrehabilitáció felé fordult. 2000 és 2011 között számos posztgraduális edzői végzettséget szerzett itthon és külföldön (sportoktató aerobik szakágban, Fit-Ball oktató, személyi edző, OwnZone® Master Trainer, Concept2 Regatta® Master Trainer, TOGU® Master Trainer, TRX és TRX RIP Trainer). 2003-ban DAVID Master Trainer végzettséget, 2004-ben DAVID Therapist képesítést szerzett a DAVID Akademie képzésén, majd ugyanebben az évben elvégezte az Ergoline Kardio Master Trainer képzést az Ergoline Akademie-n Ulm városában, Németországban. 2003 óta a DAVID Training Center programigazgatója, 2013 óta pedig az átalakult DAVID Gerincklinika szakmai igazgatója. 

Sportrehabilitációs tevékenységeiben 2007 és 2014 között a Magyar Atlétikai Szövetséggel együttműködve olimpikonok és a válogatott atléták rehabilitációját és sportoló gyerekek prevenciós szemléletű biomechanikai vizsgálatait és korrekciós terápiáját végezte. Az ACSM (American College of Sports Medicine) tagjaként a nemzetközi kongresszusokon és kurzusokon olyan mentoroktól tanulhatott, mint dr. Mary Lloyd Ireland a UK Sports Medicine professzora vagy dr. W. Ben Kibler a Lexington Clinic vállspecialista professzora.  2008-ban Mary Lloyd Ireland vezette be a Stop Sport Injuries világába, tőle láthatta először azt az eltökéltséget, hogyan kell mindent elkövetni a sportsérülések megelőzésére, elsősorban a serdülő és junior sportolóknál. Ebből „táplálkozva” próbálkozott a szemlélet terjesztésével Magyarországon kisebb-nagyobb sikerekkel, és 2017. áprilisában az R-med csapatával megszervezte a Győri Audi ETO fiatal kézilabdázóinak felmérését a sérülés-megelőzés program keretein belül a 11-18 éves korosztályban. 199 gyermek felmérési eredményeit a Fizioterápia újságban publikálta is. Hasonlóan végezte el Stranigg Ferenc EHF kézilabda mesteredzővel az MTK felnőtt női kézilabdázóinak, majd a Mosonmagyaróvár kézilabdázóinak prevenciós tesztelését. 

2010-ben az APTA ortopédiai képzésén dr. George W. Davies fizioterapeuta emeritus professzort és dr. Robert Manske professzor mellett sajátíthatta el a sportrehabilitáció elméleti és gyakorlati alapjait. Szakmai fejlődése egyik csúcspontja 2018-ban volt, amikor dr. Gerorge W. Davies javaslatára részt vett a Cincinnati SportsMedicine Research and Education Fundation képzésén az USA-ban: „Advances on the Knee, Shoulder, Hip and Sportsmedicine”. Dr. George W. Davies mellett olyan kiválóságoktól tanulhatott, mint dr. Frank R. Noyes professor, Kevin E. Wilk, Timothy P. Heckmann és Russel M.  Paine. Sikeres vizsgát követően megkapta a Sportmetrix LCA szakadás prevenciós program oktatásának és magyarországi bevezetésének lehetőségét. 2021-ben a kurzus II. szintjét is elvégezte.

2001 óta számos gyógytornászoknak és edzőknek szóló posztgraduális képzés szervezője és előadója. 2001-2011 IWI Oktatási Központban anatómia, biomechanikai ismeretek és terhelés élettan oktatása a személyi edzőknek; 2003-2006 „Pulzuskontroll, R-R variabilitás és fittségi tesztek alkalmazása a kardiopulmonális mozgásterápiában” POLAR Pulzuskontroll tanfolyam megalkotója és vezetője; 2003 óta aktív oktatója az R-med Akadémiának: „Fit-Ball a fizioterápiában” képzés megalkotója és vezetője, „Fit-Ball for Pregnant” képzés vezetője. A „Funkcionális tréning a terápiában és a sportrehabilitációban” valamint a „Funkcionális tréning az edzésben és a versenysportban” tanfolyam megalkotója és vezetője. Több oktató DVD kötődik nevéhez a gerinc tréning és a funkcionális tréning témáiban. A sportrehabilitáció területén is több könyvfejezet írt: A Kaposvári vállkurzus részeként 2013-ban „Instabil váll konzervatív kezelési lehetőségei és határai” és „Élsportolók műtét utáni visszatérése”, 2014-ben „A ROK szakadás rehabilitációjának alapjai” és „Élsportolók visszatérése ROK szakadást követően”, 2015-ben „Gyógytornász szerepe a befagyott váll kezelésében az evidenciák tükrében”, 2017-ben „A kinetikus lánc hibái és következményei dobóatlétáknál: a sportrehabilitáció filozófiája” és „Vizilabdázók vállpanaszainak biomechanikai háttere”. 2015-ben a Pécsi Tudományegyetem ETK Fizioterápiás Tanszék kérte fel „A sportban előforduló leggyakoribb felső végtag sérülések fizioterápiája” című könyvfejezet megírására a Sportfizioterápia tankönyvbe. 2018-ban a Magyar Kézilabda Szövetség felkérésére három könyvfejezetet írt az „Erőnléti edzés a kézilabdában” című tankönyvbe.

1991 óta 95 kongresszusi előadás, 13 cikk és 14 könyvfejezet szerzője. 

Benkovics Edit társadalmi megbízatások területén is aktív. 2003-2011 között az MGYFT Fizioterápia újság szerkesztői feladatait látta el. 2003 óta az MGYFT kongresszusainak szervezőjeként legfőbb sikerének tekinti, hogy amerikai tapasztalatai alapján megszervezte és sikerrel vezette be a gyógytornász-fizioterapeuták egy napos továbbképzését jelentő Pre-kongresszusokat, amelyből azóta 14 került megrendezésre, összesen több mint 2300 résztvevővel. 2009 és 2018 között a Mozgásterápia-Fizioterápia Szakmai Kollégium tagja. 2012 és 2020 között az MGYFT alelnöke volt, elsődleges céljának és feladatának tekintette a hazai gyógytornász-fizioterapeuták tudásának fejlesztését és a társszakmákkal való együttműködés kiterjesztését. Számos elismert szakember fogadta el meghívását a világ különböző egyetemeiről, hogy szakmai előadásaikkal támogassák a hazai gyógytornászok még hatékonyabb munkáját. Így 2009-ben Magyarországra látogatott Mary Lloyd Ireland MD, a University of Kentucky ortopéd professzora, 2013-ban dr. Marilyn Moffat a World Confederation for Physical Therapy elnöke, Sarah Bazin a WCPT Európai Régiójának elnöke, James Earls manuálterapeuta Angliából, 2015-ben pedig Dr. George J. Davies a Georgia Southern University emeritus professzora. Kezdeményezte és részt is vett számos orvosszakmai társasággal történő együttműködés kialakításában, így a Magyar Ortopéd Társasággal, a Magyar Artroszkópos Társasággal, a Magyar Osteoporosis Társasággal, a Magyar Könyök- és Vállízületi Társasággal és a Magyar Gerincgyógyászati Társasággal. A szakmai társaságokkal számos sikeres kongresszust és továbbképzést valósítottak meg együttes szervezéssel. A Magyar Gerincgyógyászati Társaság 2018-ban elnökségi tagjává választotta. Jelenleg az MGYFT Tudományos Bizottsága elnökeként tevékenykedik. 

Díjak, kitüntetések: 2009-ben Miniszteri Dicséretben, 2010-ben SE AITK Igazgatói Dicséretében részesült. 2011-ben a Magyar Atlétikai Szövetség Dicsérő Oklevelét vehette át, 2013-ban Pro Sanitate díjat kapott. 

Benkovics Edit fizioterápiás szakmai életében mindig a legmagasabb szakmai elvárásokat tűzte ki célul, furcsa kettőséggel az intenzív osztályos fizioterápia és a sportrehabilitáció területén, amely 2020-ban kiegészült azzal, hogy elvállalta a Mottherson-Mosonmagyaróvár KC fizioterápiás tevékenységeinek ellátását. 2008 óta az LCA szakadás műtét utáni rehabilitációja és a sportba történő visszatérés a fő érdeklődési területe. A nemzetközi tanulmányaik és klinikai tapasztalataik alapján előadótársával, dr. Erdélyi Gáborral kidolgozták az LCAR-t követő kontakt-csavarós sportba történő visszatérés tesztelési algoritmusát annak érdekében, hogy az operált sportolók ne csak visszatérjenek súlyos sérülésükből, de versenyzésben is maradhassanak éveken át. 

„Szerencsés vagyok, mert a szakmám a hobbim is. Szerencsés vagyok, mert kiváló mentoroktól tanulhattam idehaza és a világ távolabbi részein is. A szerencse mellett pedig rendkívül elhivatott vagyok abban, hogy szakmailag felkészült, sportszemléletben hasonló gondolkodású szakemberekkel együttműködve, professzionális hozzáállással segítsem a sportolókat, hogy teljesítményük maximalizálása mellett sérülésmentesen élvezhessék a megérdemelt sikereket.”

További információk >>

Részletes program itt letölthető >>

PK4 Sebesség korlátozás vagy felgyorsított rehabilitáció