MGYFT 14- Pre-Kongresszusa

Időpont:
2019. 09. 18.
Helyszín:
Eger
Ár:
21 590 Ft
Tagoknak:
15 240 Ft
Szervező:
Asszisztencia Kft.

Az MGYFT 14. Pre-Kongresszusa a Társaság két évente megrendezésre kerülő XII. Kongresszusa előtt 2019. szeptember 18-án Egerben kerül megrendezésre.

PK1 Sportsérülések: Sportsérüléseket követő rögzítési technikák: az idősödő mozgásszervi rendszerek kompresszióval való támogatása  – ingyenes, szponzorált kurzus
Peter Staudinger R.N., MLDT, PTaz IAF-EMS oktatási vezetőjeLohmann & Rauscher Rengsdorf /Bécs
Az előadás angol nyelven történik szinkron tolmácsolással

Az izomtömeg csökkenése körülbelül 30 éves kortól kezdődik. Ez együtt jár az osteoarthritis kockázatával és a vérkeringés csökkenésével, ami a krónikus vénás elégtelenség (C1) legmagasabb előfordulási arányát eredményezi. Figyelembe véve, hogy népességünk csökkent mozgásképességgel is küzd, az érrendszeri probléma kialakulásának kockázata viszonylag magas.

Ha tudjuk, hogy a krónikus vénás betegség megfelelő kompresszió igényel, és figyelembe véve, hogy az öregedő ízületek és izmok támogatásra szorulnak, ahhoz, hogy ezek az emberek mobilisak maradjanak, a legjobb opció a kompresszióval (által) támogatott stabilizáció. A palliatívan kezelt betegségek kivételével, majdnem minden diagnosztizált állapot javulni fog testmozgással és az igény szerinti táplálkozással. Még a krónikus vénás megbetegedésből is származó, szinte minden tünetet kezelni lehet a megfelelő kompressziós terápiával. A megfelelő kompressziót mindig a megfelelő (az adott helyzethez adaptált) mobilizációval kell támogatni. Ahelyett, hogy a fájdalomtól szenvedő betegeket eltanácsolnánk a kedvenc sportjuk vagy tevékenységük elvégzésétől, motiválni kell őket, hogy folytassák egy fájdalommentes mozgásterületen belül.
A kompressziónak nem szabad korlátozni a mozgás tartományt, a kompressziónak ösztönöznie kell az embereket arra, hogy aktívak maradjanak, és ezzel támogassák a vénás és nyirok áramlását.
A kurzuson az elméleti ismereteket követően gyakorlatban sajátíthatják el a résztvevők a megfelelő technikát.

PK2 Váll: Mit, mikor és miért? Hogyan gondolkozzam vállsérülés után közvetlenül, később és trauma nélküli vállfájdalom esetén?
Prof. Dr. Szabó István

Ezt a kurzust Prof. Dr. Szabó István az MGYFT 13. Pre-kongresszusán már megtartotta Almádiban a MAT kongresszusa előtt 2018-ban összel. A hatalmas sikerre való tekintettel, kérésetekre megismételjük!

Azoknak a gyógytornász-fizioterapeutáknak ajánljuk, akik szeretnék a klinikai gyakorlatukat hatékonyabban, tudományos alapokon végezni és betegeik kezelése során néha elakadtak.

Még a vállrehabilitációt napi rutinnal végző gyógytornászok is választ kaphatnak olyan fel nem tett kérdésekre, amely ott motoszkál mindannyiunkban: Vajon biztosan jól csinálom? Prof. dr. Szabó István nemzetközi tanulmányait a napi rutinnal ötvözve végzi a vállsérült és vállpanaszos betegek konzervatív és műtéti ellátását és nagy figyelmet fordít a rehabilitáció menetére is. Tapasztalatai alapján állította össze a kurzus programját, amelyben a tudomány kellő szarkasztikus humorral társul, maradandó élményt nyújtva minden résztvevő számára! Ezt biztosan ígérhetem!

PK3 Csípő: Fiatal sportolók csípőtáji panaszai sportági specialitásokkal: konzervatív és műtéti kezelés, visszatérés a sportba
 dr. Bárdos Tamás PhD, Kemény Mónika, Papp Károly

Dr. Bárdos Tamás amerikából hazatérve sikerrel mutatkozott be ezzel a kurzussal a hazai gyógytornász-fizioterapeuták előtt az MGYFT 13. Pre-kongresszusán. A mostani kurzuson a fiatal sportolók csípőtáji panaszai kerülnek gorcső alá, melyek gyakran jelentős diagnosztikus problémát jelentenek. Az osteoarthozis nem mutatható ki, csípőprotézis nem indokolt, ugyanakkor a sportolóknak nagyon jelentős diszkomfortja, panasza van. A diagnosztikus lépések kérdéseit és a kezelési stratégiák lehetőségeit elemzi előadásaiban dr. Bárdos Tamás.  A csípő, illetve a medence körüli izmok korrekciós gyógytornája, azok sorrendisége az utóbbi évtizedben nagyon sokat fejlődött, Kemény Mónika gyógytornász-fizioterapeuta MSc a FAI legújabb szakmai ajánlását mutatja be. Papp Károly gyógytornász-fizioterapeuta MSc pedig a szakmai ajánlás klinikai alkalmazását ismerteti, sportági specialitások alapján, a sportba történő visszatérés lépéseinek és feltételeinek ismertetésével. A kurzus harmadik részében a résztvevők gyakorlatban is megismerhetik azokat a javasolt mozgásgyakorlatokat, amelyek valóban hatékonyan segítik a fiatal sportolók karrierjének folytatását.

PK4 Medencefenék: A medencefenék tréning különböző életkorokban és élethelyzetekben
Friedrichné Nagy Andrea SE ETK Fizioterápiás Tanszék

Mind a páciensek, mind az orvoskollégák felől egyre nagyobb az igény, az evidencia alapú medencefenék-fizioterápia gyógytornászok által történő szakszerű végzésére. A kurzus gyakorlatközpontú oktatással biztosítja ezen ismeretek elsajátítását. A résztvevők megismerik a nemzetközi és hazai vizsgálati lehetőségeket, gyakorlatban tanulják meg a különböző gátizom és hólyag tréningek alkalmazását, külön foglalkoznak a különböző életkorokban és betegségekben felmerülő inkontinenciák kérdésével.

PK5 Reumatológia: Fizioterápiás vizsgálat és kezelés az EULAR nemzetközi ajánlásával
Monek Bernadett ORFI

Célorientált betegvizsgálat lépésről lépésre az EULAR ( European League against Rheumatism) legújabb ajánlásával reumatológiai kórképek esetén.
A kurzus célja egyrészt a specifikus és nem specifikus axiális fájdalom, az osteoporosis és a polyarthritisek  specifikus fizikális vizsgálati szempontrendszerének és algoritmusának ismertetése, másrészt a vizsgálatok pontos gyakorlati végrehajtásának elsajátítása.
A kurzus továbbá kiterjed a célorientált anamnézis, a  “flag system”, a specifikus kérdőívek, betegségaktivitási indexek ismertetésére és kiértékelésére is.

Összegzésként a fizikális vizsgálat analízisével a kezelési terv szempontjai és lépései kerülnek meghatározásra.
A prekongresszus gyakorlati kurzus, sportos ruházat és aktív részvétel szükséges!

PK6 DSGM: Mozgás és esztétikum: szabályozás és kivitelezés a DSGM aspektusából
Vámosi Istvánné Humán-Spektrum Bt

A mozgásfejlődés és a mozgások kivitelezése az ideg,-izom,-ín és kötőszöveti rendszer szigorúan meghatározott működéséből adódik. Ha ezen struktúrákban bármilyen okból elváltozás következik be, a folyamat gazdaságos és harmonikus kivitelezése zavart szenved, további kóros működést generálva a mozgás szervrendszerében. Az esztétikus mozgás a DSGM fogalom meghatározása szerint nem más, mint a  tudatosan képzett motorium. Értékei elsődlegesen fizikai értékek: a mozgás pontossága, tudatossága, rendezettsége, célszerűsége és gazdaságossága. Az előadások a legújabb hazai tapasztalatok és nemzetközi kutatások alapján mutatják be az alsóvégtagi ortopédiai problémák orvosi megoldásait, a  ráépülő kezelő fizioterápiás kezelésekkel. Komplexen mutatjuk be a terápiás elveket, melyre jellemző a fasciarendszernek  a  DSGM komplex szemléletével történő kezelése. A mozgás fejlődésében a reflexek, fejlesztésében azok ismerete meghatározó jelentőségű, bármilyen eredetű a mozgászavar. Az orvosi és szakgyógytornász előadások összegzik és gyakorlati ajánlásokat tesznek a  regulációs problémák felismerésére. A prekongressszus a DSGM irányelvei alapján összeállított  testképző gyakorlati mozgásprogrammal  egészíti ki az elméleti előadásokat.Ez támogatja a saját testtudat, a DSGM kezelés közbeni kreativitás fenntartását, a DSGM kezelés hatékonyságát.

PK7 Sportrehabilitáció – egyeztetés alatt

FIGYELEM! A PRE-KONGRESSZUS KURZUSAI AZONOS IDŐBEN, PÁRHUZAMOSAN ZAJLANAK, EZÉRT CSAK EGY KIVÁLASZTOTTRA LEHET JELENTKEZNI!

Bővebb információért, kérjük, látogasson el a kongresszus honlapjára vagy keresse a szervezőket: http://www.asszisztencia.hu/mgyft/2019/

2019 szeptemberében is „Hangolódj a tudományra az MGYFT 14. Pre-Kongresszusán!
Tanulj a legjobbaktól, hogy a Te is legjobbak közé kerülhess!”