FizioPéntek 13 – Intenzív kérdések

Időpont:
2021. 12. 10. 16:00 18:30
Helyszín:
Online ZOOM Konferencia

Kedves Tagjaink!

A Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társasága FizioPéntek elnevezésű havi rendszerességgel jelentkező online szakmai délutánja díjmentes, de regisztrációhoz kötött, melyet a gyógytornász-fizioterapeuta hallgatóknak és a már végzett, tudásukat frissíteni vágyó gyógytornász tagjainknak szánunk.

FizioPéntek 13  – Intenzív kérdések

Jelentkezési határidő: 2021. december 8. (szerda)

A FizioPéntek következő előadásai a lélegeztető gépről történő leszoktatás nehézségeivel és szövődményeivel foglalkoznak. A kiválasztott témák alapismereteken túl határterületeket is érintenek, így kezdő ismeretekkel rendelkezőknek ugyanúgy ajánlom, mint az intenzív terápiában jártas kollegáknak.

Elsőként az invazív lélegeztetés elégtelensége esetén „bridge” terápiaként alkalmazható ECMO kezelés kerül ismertetésre, a kritikus állapotban levő betegek fizioterápiás kezelési lehetőségére fókuszálva. Az intenzív terápia, de legfőképpen az intubáció számos mechanizmussal járulhat hozzá az extubációt követő nyelészavarhoz és következményes szövődményeihez. Ugyanakkor a nyelészavar tüneteinek a felismerése gyakran elkerüli a betegekkel foglalkozó szakemberek figyelmét, ezért az intenzíves fizioterapeuták számára hasznos információkkal szolgál az előadás. Az utóbbi években már sokat hallhattunk a nem-invazív lélegeztetési módokról, de indikációjuk és klinikai alkalmazásuk még gyakran nehézségekbe ütközik részben a technikai hibák, részben a szakmai ajánlások ismeretének hiánya miatt. A kifejezetten fizioterapeutáknak szóló előadás segíti az eligazodást a nem-invazív lélegeztetés területén. Az előadásokat a gépről történő leszoktatás fizioterápiás kihívásai kérdéseivel és megoldási lehetőségeivel zárjuk.

16:00-16:10 A lélegeztetőgépről történő leszoktatás nehézségei és szövődményei:Bevezetés
Benkovics Edit SE AITK
16:10-16:30 ECMO és fizioterápiás vonatkozásai
Korom Ágota, Imre Imola SE AITK
16:30-16:50 Nyelészavarok az ITO-n
dr. Szegő Eszter SE AITK
16:50-17:10 Nem-invazív lélegeztetés fizioterápiás vonatkozásai
dr. Baglyas Szabolcs SE AITK
17:10- 17:30 A lélegeztetőgépről történő leszoktatás fizioterápiás kihívásai
Benkovics Edit SE AITK
17:30-17:45 Kérdések-válaszok

Amennyiben jelentkezéskor nem érkezik visszaigazoló e-mail a postafiókodba (akár spam mappa), úgy kérjük, hogy ismételd meg a jelentkezést!